KORONAVİRÜS

Anasayfa » KORONAVİRÜS

Koronavirüs ile mücadelede beden sağlığını korumaya yönelik alınacak tedbirler kadar ruh sağlığının bozulmaması için de tedbir almak önemlidir.

Bunun için neler yapılabilir?

1- Salgın tehlikesine karşı duyulan kaygının eşiği önemlidir. Salgını hafife alıp ‘’ Bana bir şey olmaz’’, ‘’Abartılacak bir durum yok’’, ‘’Bizim genimiz daha iyi’’, ‘’Kelle-paça iç bir şey olmaz’’ vb. düşünceler kişinin tedbir almamasına haliyle kendini de diğer insanları da riske atmasına sebep olabilir. Yine aşırı kaygıda kişinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Aşırı kaygı takıntılı bir şekilde gereksiz el yıkamaya, salgını düşünmekten günlük işlerini ihmal etmeye, aşırı kaygılı ve öfkeli bir ruh haline sebep olabilir.
Salgın karşısında insanın kaygılanması normaldir. Burada önemli olan işin ciddiyetinin farkında olmak ve alınacak tedbirlerle hayatını idame ettirmektir.
2- Salgının seyri ile ilgili bilgi almaya çalışmak doğaldır. Bilgi doğru ve güvenilir haber kaynaklarından günde bir iki defa alınabilir. Tüm gününüzü haber izleyerek geçirmeyin. Sosyal medyada dönen kaygıyı arttıracak videolardan uzak durulmalıdır.
3- Uyku düzeninizin bozulmaması gerekir. Evde kalmak geç yatılacağı ve geç kalkılacağı anlamına gelmiyor. Uykunuzu iyi alabilmeniz için geç yatmamaya dikkat edin. Çocuklarınızın da rutininde yatmasına dikkat edin.
4- Evde öz bakımınıza özen göstermek (diş fırçalamak, saçları taramak, tıraş olmak, düzenli duş alımı, kıyafetler vb.) kendinizi iyi hissettirecektir.
5- Kendinize hareket alanı oluşturun, spor yapın. Sosyal medyadan egzersiz videoları eşliğinde spor yapabilirsiniz. Bunu aile aktivitesi olarak uygulayabilirsiniz.
6- Kendinizi gergin hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar sessiz bir ortamda, rahat edebileceğiniz bir koltuğa uzanın ve gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan 4 saniye nefes alın, aldığınız nefesi 4 saniye tutun ve nefesinizi yavaşça 7 saniyede ağzınızdan verin. Bunu yaparken diyaframınızı kullanın. Nefes egzersizini 2-3 dakika yapabilir sonra kendinizi rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir ortamda hayal edebilirsiniz.
7- Ev içinde yapılacak işler bulabilirsiniz. Yoğun iş temposundan dolayı yapamadığınız, ötelediğiniz işleri yapabilirsiniz. Temizlik, ufak tadilat tamirat işleri, ev dizaynınızda ufak dokunuşlar gibi.
8- Kendinize hobi alanı oluşturabilirsiniz. Keyif alacağınız bir veya birkaç etkinlik sizi iyi hissettirecektir.
9- Stres yemek yeme davranışını arttırabilir, bu da kilo alımınıza sebep olabilir. Bunun önüne geçmek için abur cubur yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durun. Sağlıklı ve dengeli yemek yemeye dikkat edin. Yemeklerinizi ailecek yemeye özen gösterin.
10- Sosyal izolasyona çekilmek kimseyi aramayacaksınız anlamına gelmez. Sevdiklerinizle düzenli telefonda görüntülü görüşmeler yapın ve görüşmelerinizde salgınla ilgili kaygı uyandıracak konuşmalar yapmamaya özen gösterin
11- Virüsle ilgili konuları çocuklarınızın yanında konuşmayın. Çocuklarınızın kaygısını artırabilirsiniz. Çocuklar oyun oynarken bir kulağının da sizde olabileceğini unutmayın. Bu tabi ki virüsle ilgi çocuğunuza bilgi vermemelisiniz anlamına gelmiyor. Çocuğunuzun yaşına uygun basit, güven veren açıklama yapılmalıdır. Örneğin bu durum okul öncesi çağdaki çocuklara oyuncaklar üzerinden oyunlaştırılarak anlatılabilir.
Çocuklarınızın evde oyun oynamasını, resim çizmesini, spor yapmasını teşvik edin. Bazı zamanlarda oyunlarına sizde eşlik edebilirsiniz. Çocuklarınızla düzenli etkinlikler yapın. Bunu sıkıcı zoraki hale dönüştürmeyin. Basit ev işlerinde çocuğunuzdan yardım isteyebilirsiniz.
12- Sürekli olumsuz haber ve konuşmalara odaklanmanız olumsuz duygular hissetmenize ve olumsuz düşünmeye başlamanıza sebep olabilir. Her şey kötü olacakmış, hiç bir şey eskisi gibi olmayacakmış gibi düşünmeye başlayabilirsiniz. Bu olumsuz duygu ve düşünceler bir kısır döngü gibidir. Bunlar davranışlarımızı da olumsuz yönde etkileye bilir. Kendimizi çökkün ve umutsuz hissettiğimizde enerjimiz düşebilir. Çözümden çok çözümsüzlüğe odaklanabiliriz. Buna izin vermeyin.
13- Kendinize bir haftalık faaliyet çizelgesi çıkartabilirsiniz. Haftayı günlere ve 24 saate bölerek ve yapmak istediklerinizi bu faaliyet çizelgesine yazarak bir plan oluşturabilirsiniz. Yaptığınız bu plana uymaya özen gösterin. Yapamadığınız bir faaliyet olursa en yakın zaman diliminde telafisini yapmaya çalışın.
14- Bu yaşanan durumun geçici oluğunu unutmayın.
‘’ Koronavirüs alacağınız tedbirlerden daha güçlü değildir’’
#EvdeKal #HayatEveSığar

Şener YAZICI
Klinik Psikolog